Polazak u vrtić/jaslice za djecu predstavlja veliku promjenu u životu. Najčešće je to prvo duže odvajanje od roditelja. Od sigurne i zaštićene okoline dijete dolazi u potpuno nepoznatu okolinu i potrebnu mu je određeno vrijeme da se prilagodi na nju. Iako je proces odvajanja od roditelja za djecu iznimno težak, istovremeno je i neizostavni dio odrastanja svakog djeteta i njegovog razvoja samostalnosti i osobnosti.

Kako se djeca najčešće ponašaju?

Ne reagiraju sva djeca jednako tijekom adaptacije. Općenito su neka djeca sklona reakcijama na fiziološkom planu (odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probavne smetnje, često obolijevanje), a druga reakcijama u vanjskom ponašanju (plač, agresivnost, pasivnost).
Mlađa djeca obično burno reagiraju, dok starija češće poslušno ulaze u sobu, ali veći dio dana šute, stoje pokraj vrata, odbijaju komunikaciju s odgojiteljem ili drugom djecom.
Sva ta ponašanja su normalna u fazi adaptacije. Ona slabe i nestaju brzinom, kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio-emocionalne odnose s odgojiteljem. Potrebno je naglasiti da adaptacija nije gotova kad dijete prestane plakati, već kad dijete počne spontano izražavati svoje osjećaje, potrebe, misli i sposobnosti.

Savjeti za roditelje tijekom adaptacija djeteta na vrtić/jaslice:
– Poželjno je da prvih par dana dijete dolazi u vrtić na kraće vrijeme (kako se dijete bude prilagođavalo na vrtić, tako će se postupno produživati i njegov boravak u vrtiću)
– Budite dosljedni pri dovođenju djeteta u vrtić, pri ostavljanju djeteta kratko i srdačno se rastanite (a ne dramatično i dugo; rastanak je bolan i treba ga skratiti na minimum)
– Pridržavajte se dogovorenih termina postupne adaptacije i na taj način pružite djetetu šansu da se postepeno prilagodi na svoj novi način života
– Poštedite dijete dodatnog stresa poput odvikavanja od pelena, bočice ili dude, učinite to u neko drugo vrijeme, ali nikako ne za vrijeme prilagodbe
– Imati pozitivan stav prema vrtiću (djeca, iako to roditelj ne izražava riječima, osjećaju roditeljevu nesigurnost, brigu i strah)
– Izmjenjujte informacije i dogovarajte se o svemu s odgojiteljem